Tárgyalási jegyzék

Tárgyalás időpontja: 
2023. február 2., csütörtök 09.00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntett (kísérlet) és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B.168/2022
Tárgyalás helyszíne: 
2660 Balassagyarmat, Köztársaság tér 2.
Tárgyaló: 
31.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirati tényállás szerint a vádlott és a sértett által képviselt Bt. között kialakult jogvita folytán polgári per peres eljárás volt folyamatban az egyik járásbíróságon. A bíróság eljáró bírája a 2021. szeptember 17. napján megtartott tárgyalás megkezdését követően a vádlott kérte az eljárás szünetelését, melyhez a sértett jogi képviselője nem járult hozzá, ezért a bíróság a tárgyalást elhalasztotta. A vádlott felháborodva a bíróság döntésén a tárgyalótermet elhagyta, majd újra benyitott, és a sértettnek, valamint a jogi képviselőjének emelt hangon azt mondta, hogy „Majd odakint a perköltséget lerendezzük!”. Ezt követően a bíróság épületéből feldúltan távozott, és az épület mellett parkoló gépkocsijához ment, amivel rögtön elment a sértett családi házához, ahol a kaputelefont megrongálta, és a terasz üvegét berúgta.

Röviddel ezen cselekményét követően a vádlott egy belvárosi üzletház mögötti parkolóhoz ment, ott leparkolt, és a járműből magához vette a búvárkését, majd a szintén ott parkoló, a fogászat tulajdonát képező, de a sértett által használt személygépkocsihoz ment, és a jármű gumiabroncsait a búvárkéssel kiszúrta.

Végül a parkolótól gyalog a bíróság előtti térre ment, ahol egy padra leült, és megvárta a bíróság épületéből kijövő, és a tér felé gyalogosan közlekedő sértettet azért, hogy beszéljen vele a közöttük folyamatban lévő polgári perről. A sértett és jogi képviselője ekkor már értesültek arról, hogy vádlott kiszúrta a sértett gépjárművének a kerekeit, ezért a városi Rendőrkapitányság épülete felé tartottak feljelentést tenni a vádlott ellen. Amikor a sértett és a jogi képviselője a vádlott közelébe érte, a vádlott felállt, és eléjük ment. Miután a sértett jogi képviselője kérdőre vonta a vádlottat a rongálás miatt lökdösni kezdte a jogi képviselőt. Ekkor a sértett a konfliktus és a fizikai kontaktus elkerülése céljából megpróbált tovább haladni a rendőrkapitányság épülete felé, azonban a vádlott egy gyors mozdulattal utána lépett, és a nála lévő kétélű, részben recézett búvárkéssel a felé visszaforduló sértettet szemből hastájékon szúrta. A sértett a szúrás után a téren elhelyezett virágosládára esett. Ekkor a vádlott odalépve a sértetthez gyors, folyamatos szúró mozdulatokkal testszerte, tizenhárom alkalommal megszúrta az ekkor már földönfekvő sértettet. Ekkora a vádlott a cselekményt észlelő, a sértett kiáltását meghalló és a segítségére sietők jelenlétére felhagyott cselekményével, és a jogi képviselőhöz fordulva azt kérdezte, hogy "Ügyvéd úr, magát is megszúrjam?” Ezt követően a vádlottat a kiérkező rendőrség munkatársai elfogták, és előállították.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: