Tárgyalási jegyzék

Tárgyalás időpontja: 
2022. június 16., csütörtök 09.00
Ügy tárgya: 
Terrorcselekmény bűntette
Ügyszám: 
B.18/2022.
Tárgyalás helyszíne: 
2660 Balassagyarmat, Köztársaság tér 2.
Tárgyaló: 
25.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirati tényállás szerint a vádlott 2021. május 16. napján 16 óra 15 perckor a telefonjáról bejelentést tett a segélyhívó központba, miszerint az otthonában vele együtt élő élettársa már nem kívánatos személy, de az élettársa nem akar onnan távozni. A vádlott kilátásba helyezte, hogy ha a rendőrök nem intézkednek az ügyben, akkor az élettársát megöli. A vádlott 16 óra 57 perckor ismételten betelefonált a segélyhívó központba, majd közölte, hogy nem fog türelmesen várni a rendőrség kiérkezéséig, hanem belevágja az élettársába a nála lévő fejszét.

Amikor a járőrök a helyszínre értek, az italozó vádlottat az udvar lépcsőjén találták, kezében egy baltával. Rendőri felszólításra a vádlott a baltát letette, majd előadta, hogy mivel az élettársával megromlott a kapcsolatuk, azt szeretné, ha elhagyná az ingatlant, melynek azonban élettársa nem tesz eleget. A rendőri tájékoztatást követően a vádlott azzal kezdett fenyegetőzni, hogy ha nem intézkednek, akkor a rendőrök távozását követően „belebassza” élettársa fejébe a baltát.

A vádlott az intézkedő rendőröket is többször megfenyegette, miszerint, ha nem viszik el az élettársát, a hátukba vágja a baltát, majd azt mondta: „Gyertek, lőjetek fejbe, meglátjuk, milyen gyorsak vagytok, de lőjetek akkor gyorsan, mert ha nem, belétek baszom a baltát, majd meglátjuk, ki a gyorsabb!”. Ezután a vádlott újra a kezébe vette a baltát, majd folytatta a rendőrök fenyegetését, miszerint: „Jöhettek, ahányan vagytok, hívjatok erősítést, ha nem viszitek el a nőt, belétek baszom a baltát, hacsak le nem lőttök, majd kiderül, ki a gyorsabb”.

A Nógrád Megyei Főügyészség terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntette és kábítószer birtoklása vétsége miatt emelt vádat a terhelttel szemben.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
160.11 KB