Tárgyalási jegyzék

Tárgyalás időpontja: 
2021. március 3., szerda 12.00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntette (kísérlet)
Ügyszám: 
B.155/2020.
Tárgyalás helyszíne: 
2660 Balassagyarmat, Köztársaság tér 2.
Tárgyaló: 
22-es
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A cselekvőképességet teljesen korlátozó gondnokság alatt álló vádlott és a cselekvőképességet részben korlátozó gondnokság alá helyezett sértett szobatársak volta. Kezdetben jó kapcsolatban voltak egymással, majd tartós nézeteltérés alakult ki köztük egy lány és egy sál miatt. Ezen nézeteltérés miatt a vádlott és a sértett alkalomszerűen tettleg bántalmazta egymást, melynek nyomán közös szobában való elhelyezésüket megszüntették.

A vádlott és a sértett 2020. szeptember 7-én 16 óra 5 perc megelőző időben az intézet földszinti folyosóján dulakodni kezdett egymással, melynek során mindketten a földre estek és a sértettnek felrepedt a bal szemöldöke. A két verekedőt a biztonsági őr választotta szét egymástól, majd mindketten a szobáikba távoztak. 16 óra 15 perc körüli időben a sértett az intézet udvarán ült, mikor a vádlott odament hozzá, és azt kérdezte a sértettől, hogy „Ugye, nem fogsz bántani?”. Erre a kérdésre a sértett nemmel válaszolt, mire a vádlott ököllel arcon ütötte őt. Ekkor a sértett felállt a padról és megütötte vádlottat, majd dulakodni kezdtek egymással. Ennek során a vádlott egy 6 cm pengehosszúságú kést vett elő a nadrágzsebéből. Ezt meglátva a sértett hátrálni kezdett, mire a vádlott követte őt, és alulról felfelé irányulva háromszor megszúrta. Eközben a vádlott azt mondta a sértettnek, hogy megöli őt.

A szúrások nyomán a sértett földre esett, ahol a vádlott folytatni akarta a sértett bántalmazását, ám H. Z. a vádlotthoz lépett és a kést a kezéből kicsavarta, így a vádlott a bántalmazást abbahagyta és távozott a helyszínről.

A vádlott által eszközül használt kés pengéje a vádlott által kifejtett erőbehatás következtében elgörbült. A vádlott később sajnálkozását fejezte ki, hogy nem sikerült a sértettet megölnie.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: