Tárgyalási jegyzék

Tárgyalás időpontja: 
2021. február 18., csütörtök 09.00
Ügy tárgya: 
Terrorcselekmény bűntette
Ügyszám: 
B.4/2020.
Tárgyalás helyszíne: 
2660 Balassagyarmat, Köztársaság tér 2.
Tárgyaló: 
31.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:

A vádlott tudomással bírt arról, hogy egy, a nagyorosziban működő gyárban több száz embert bejelentés nélkül foglalkoztatnak "feketén".

Az ittas állapotban lévő, a fenti gyárból 2019. február 28-án elbocsátott vádlott ugyanezen a napon Nagyoroszi területéről a mobiltelefonjáról – annak érdekében, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fenti cselekmény tárgyában azonnal intézkedjen – magát nemzetközi rendőrnek kiadva, többször angol nyelven szólva bejelentést tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal általános tájékoztatási telefonvonalára, melyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt személy elleni erőszakos és közveszélyt okozó bűncselekmény elkövetésével fenyegetve próbálta intézkedésre kényszeríteni.

A vádlott a bejelentés során a jogtalan foglalkoztatást előadta, majd azt követően, hogy a hívást fogadó operátor tájékoztatta arról, hogy a bejelentését írásban kell megtennie közölte, hogy "ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem megy ki, akkor mi lenne, ha ő vonulna ki és egy AK-47-es géppisztollyal ő tenne rendet".

Ezután kifejtette, hogy "ő a helyszín közelében elbújik, ott marad és ha a Nemzeti Adó-és Vámhivatal délig, vagy legkésőbb délután egy óráig nem jön ki, akkor ő, vagy az ő megbízásából mások fognak rendezkedni, életeket kioltani".

A vádlott a telefonbeszélgetés során többször is megismételte azt, hogy "ha a Nemzeti Adó-és Vámhivatal nem intézkedik azonnal, vagy legkésőbb délután egy óráig, akkor vagy maga intézi a dolgot egy AK-47-essel vagy megbízásából mások fognak életeket kioltani".

Megjegyzés: Előkészítő ülés.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: