2020. június 15. -2020. június 19.

Tárgyalás időpontja: 
2020. június 16., kedd 09.00
Ügy tárgya: 
Rablás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B.299/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
Balassagyarmati Járásbíróság 2660 Balassagyarmat, köztársaság tér 2.
Tárgyaló: 
42. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:

A vádirati tényállás szerint a vádlott a jelen ügyben történt elfogását megelőző több hónapos időszakban rendszeresen kért, illetve követelt pénzt a szüleitől, akik kezdetben szeretetből, majd később – a fenyegetések hatására – félelemből adtak pénzt a vádlottnak.

A vádlott ezt követően első alkalommal 2018. december 17. napján a délelőtti órákban jelent meg a szülei ingatlanánál, ahol édesanyjától pénzt követelt, majd elé lépve, két kezével a sértett füleit csavargatta, és köpködte őt, ezt követően pedig megragadta a sértettet a ruhája nyakánál fogva, és a falhoz lökte őt. A sértett a bántalmazás hatására átment a szomszédjához, és a szomszédtól kért és kapott pénzt átadta a vádlottnak, aki ezt követően távozott az ingatlanból.

A vádlott 2018. december 27. napján ismét megjelent a szülei őrhalmi ingatlanánál azért, hogy tőlük pénzt követeljen, melyet azonban a sértettek nem akartak teljesíteni. A vádlott ezért szidalmazni kezdte édesapját, és őt egyszer arcon ütötte, majd távozott az ingatlanból.

A vádlott 2019. január 5. napján ismét azért ment a szülei házához, hogy tőlük pénzt szerezzen. A vádlott előbb az utcáról kiabálva rángatta a bejárati kaput, majd az ingatlanba a kapu drótjának leszedésével bejutott. A vádlott a kapu rángatása során, majd azt követően is pénzt követelt a szüleitől, őket azzal fenyegetve, hogy estére megveri, megöli őket. Ekkor az ott tartózkodó édesapja felszólította a vádlottat a távozásra, míg a szintén az ingatlanban tartózkodó testvére hívta a rendőrséget, aki emiatt felhagyott a cselekményével.

A vádlott ezt követően 2019. február 2. napján 11 óra körüli időben megjelent a szülei ingatlanánál, ahová a zárt kertkapun átmászva jutott be. A vádlott ezt követően bement az ingatlanon álló családi házba, és az ott tartózkodó édesapjától pénzt követelt. A sértett nem adott pénzt a vádlottnak, aki ezért a konyhában előbb hátulról, majd szemből ököllel többször fejen ütötte őt. Az ütésektől a sértett a földre esett, és védekezésre képtelen állapotba került, melynek során őt ezen állapotában a vádlott még legalább háromszor fejen rúgott, és közben továbbra is pénzt követelt tőle. A vádlott a sértett bántalmazása során egy kést vett elő, és azzal is megfenyegette a földön fekvő apját, hogy ha nem ad pénzt, akkor megöli.

A bántalmazás során ért be a lakásba a vádlott édesanyja, akinek érkezésére a vádlott felhagyott a sértett bántalmazásával, majd az anyját leköpve, valamint el is lökve őt kirohant a házból.

A vádlott pszichiátriai betegségben szenved, amely betegsége a terhére rótt cselekmény kialakulásához hozzájárult.

Megjegyzés: Előkészítő ülés utáni első tárgyalás.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
181.68 KB