2020. március 2. - 2020. március 6.

Tárgyalás időpontja: 
2020. február 2., vasárnap 10.00
Ügy tárgya: 
Csoportosan elkövetett közérdekű üzem megzavarásának bűntette
Ügyszám: 
B.216/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
Balassagyarmati Járásbíróság 2660 Balassagyarmat, köztársaság tér 2.
Tárgyaló: 
60.sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:
Azt követően, hogy a III. r. vádlott korábban észlelte, hogy Salgótarjánban, a Honvéd út végén lévő nem zárt szerelőaknában különböző kábelek futnak, 2018. május 18. nap-ján a reggeli órákban összetalálkozott vádlott társaival, akikkel beszélgetésbe elegyed-tek, valamint italoztak.
A beszélgetés során III. r. vádlott felvetette, hogy pénzhez tudnak jutni, ha az általa látott szerelőaknából az ott található kábeleket levágják, majd azokról a borítást eltá-volítva a benne lévő réz kábeleket eladják. Az I-II. és IV. r. vádlottak egyet értve a III. r. vádlott felvetésével, együtt mentek a szerelőaknához. A szerelőaknába a IV. r. és az I. r. vádlott mászott le, míg a II. r. és a III. r. vádlottak a felszínen figyeltek. 11 óra 30 perc körüli időben együttes erővel összesen kb. 400 méter fényvezető behúzókábelt vágtak le és húztak ki. A kábeleket a magukkal vitt késsel az I. r. vádlott vágta el, majd amint azt sikeresen kirángatták, feladogatták a fent várakozó társaiknak. Az elvágott kábeleket a vádlottak abból a célból, hogy azt később értékesíthessék, az út mentén lepakolták és folytatták az italozást. Az I. r. vádlott az italozás eredményeként a hely-színen elaludt, így őt az üzemzavar észlelése miatt helyszínre érkező, Gergi Háló Kft. munkatársai találták meg, miközben a társai távoztak onnan.
A kábel elvágása következtében 42 településen, s ezen belül 2486 előfizető esetében megszűnt a kábel tv, internet és telefon szolgáltatás, mely kiesés az érintett települések nagy részén található önkormányzatot és általuk működtetett intézményeket (így is-kola, óvoda, valamint orvosi rendelőt is) érintett. A vádlottak magatartása miatt a ká-belhálózat min egy 2500 méteres szakaszon szorult cserére, melynek költsége az ide-iglenes helyreállítás 100.000.- forintos költségével együtt 1.787.200.- forintot rótt az azt működtető Gergi Háló Kft. terhére, mely nem térült meg.
Megjegyzés: Előkészítő ülés.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
170.28 KB