2020.január 27. - január 31.

Tárgyalás időpontja: 
2020. január 28., kedd 09.00
Ügy tárgya: 
Közúti baleset gondatlan okozásának vétsége
Ügyszám: 
B.251/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
Balassagyarmati Járásbíróság 2660 Balassagyarmat, köztársaság tér 2.
Tárgyaló: 
42. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:
A vádlott 2019. július 16. napján 18:20 óra körüli időpontban a 22. számú főúton Ba-lassagyarmat irányából Őrhalom irányába közlekedett gépkocsijával. A jármű jobb első ülésében utazott barátnője, a hátsó ülésen középen pedig egy kiskorú.
A vádlott már a 29. számú kilométerszelvényhez közeledve is nagy sebességgel ha-ladva több járművet megelőzött, majd miután a vádlott észrevette, hogy előtte, vele azonos irányban halad a barátnője édesapja, elhatározta, hogy azt is beéri, megelőzi.
Ennek során a jobbra ívelő útkanyarulatot megelőző egyenes szakaszon 130-140 km/h sebességre gyorsított, a járműve teljes terjedelmével áttért a menetiránya szerint bal oldali forgalmi sávba.
A záróvonal és az „Előzni Tilos” jelzőtábla ellenére a menetiránya szerint bal oldali forgalmi sávban haladt be a beláthatatlan jobbra ívelő útkanyarulatba, szemben az Őr-halom irányából Balassagyarmat irányába szabályosan közlekedő, K. T. B. által veze-tett személygépkocsival. K. T. B. a vádlottal történő frontális ütközés elhárítása céljá-ból fékezett és a jobb oldali vízelvezető árok irányába kormányozta a járművét, azon-ban a balesetet nem kerülhette el:
A vádlott vezette gépjármű a bal oldalával az előle kitérő gépkocsi bal hátsó ajtajának és bal hátsó kerekének ütközött. Az érintőleges ütközés következtében a K. T. B. ve-zette gépjármű a függőleges tengelye körül az óramutató járásával ellentétes irányban megpördülve, a menetiránya szerint jobb oldalról a főútba torkolló földúton került nyugalmi helyzetbe.
A vádlott által vezetett gépjármű a levegőbe emelkedve többször átfordult, illetve több alkalommal az úttestnek csapódva, pörögve haladt tovább Őrhalom irányába. Végül a vádlott által vezettet gépjármű a menetiránya szerint bal oldali vízelvezető árokba csa-pódott, onnan visszapattant az úttestre, és az elsődleges ütközés helyét követően mint-egy 100 méterre, a menetiránya szerint bal oldali forgalmi sávban, a kerekeire borulva került nyugalmi helyzetbe.
A gépkocsiban ülő kiskorú, mivel bekapcsolt biztonsági övet nem viselt, kirepült a járműből és a gépkocsi nyugvóponti helyzetétől is közel 12 méter távolságra, annak menetiránya szerint jobb oldali füves árkos területre zuhant.
A baleset következtében a kiskorú a kulcscsont törését, a bal fülkagyló repesztett sebét és részleges leszakadását, az agyállomány vérzését szenvedte el, mely sérülések nyolc napon túli gyógytartamúak voltak. A vádlott és barátnője könnyebben sérültek.
Megjegyzés: Előkészítő ülés.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
148.39 KB