2020.január 20. - január 24.

Tárgyalás időpontja: 
2020. január 23., csütörtök 13.00
Ügy tárgya: 
Felfegyverkezve elkövetett közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette
Ügyszám: 
B.211/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
Balassagyarmati Járásbíróság 2660 Balassagyarmat, köztársaság tér 2.
Tárgyaló: 
42. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:

2018. november 4-én az esti órákban egy drégelypalánki ingatlanhoz riasztásra érkezett orvosi egység, mivel bejelentés érkezett, hogy az ingatlanban lakó női beteg rosszul van.

A vádlott azért, hogy a kiérkező egységet megakadályozza abban, hogy élettársa ellátását elvégezze, az ingatlan teraszáról "ide orvos nem fog bejönni, megölöm az orvost, szétverem a fejét" fenyegetést intézte a kiérkező két főből álló orvosi egység tagjai felé, majd – hogy az orvosi egység ellenállását leküzdje – az ingatlanról magához vett egy kb. 0.5 méter hosszú, 4-5 cm átmérőjű baseballütőhöz hasonló szerszámnyelet és tovább szitkozódva, fenyegetőzve az ügyeleti kocsihoz ment, melyből a sértettek a vádlott támadó fellépése miatt nem mertek kiszállni.

Vádlott a kezében lévő szerszámnyéllel a gépjármű vezető oldali ajtajához lépett, a gépkocsivezető arcához hajolt, és tovább hangoztatta, hogy az ügyeletesek nem mehetnek be a lakásba „mert szét fogja verni az orvos fejét”.

A vádlott agresszív magatartásával hosszabb nyugtatgatásra felhagyott, majd a szerszámnyelet hátrahagyva a házba távozott.

Vádlott fenyegető magatartása miatt az orvosi egység a beteg egészségügyi vizsgálatát nem tudta elvégezni, csak a rendőri jelenlét biztosítását követően kerülhetett sor a beteg ellátására.

A vádlott a cselekmény elkövetésekor személyiségzavarban szenvedett, amely a cselekmény kialakulásához hozzájárult, ezért közepes mértékben korlátozott volt a cselekménye társadalomra veszélyes következményeinek a felismerésében vagy a felismerésnek megfelelő magatartás tanúsításában.

Megjegyzés: Második tárgyalás négy idézett személlyel.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
190 KB