2019.szeptember 23. - 2019. szeptember 27.

Tárgyalás időpontja: 
2019. szeptember 26., csütörtök 13.00
Ügy tárgya: 
Halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége
Ügyszám: 
B.135/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
Balassagyarmati Járásbíróság, 2660 Balassagyarmat, Köztársaság tér 2.
Tárgyaló: 
42. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:
A vádlott egy személyszállító vállalkozás autóbuszvezetőjeként még 2018. augusztus 11-én az általa vezetett Iveco 391 E típusú autóbusszal rajta 13 utassal közlekedett Rétságról Vác irányába.
A vádlott a diósjenői útelágazás térségében úgy kezdte meg a lejtmenetet, hogy az autóbusz tartós lassító fékjét nem működtette. A vádlott a közúti jelzéseket, a jelző-táblákat és útburkolati jeleket, az út vonalvezetését és lejtését figyelmen kívül hagyva a lejtmenet során a járművet egyenletesen gyorsítva, mintegy 101-103 km/h sebes-ségre felgyorsulva haladt be.
A vádlott egy jobbra ívelő útkanyarulatban a fékpedál lenyomásával kívánta lassítani az autóbuszt. Az intenzív fékezés hatására a karbantartás elmaradása okán elhanyagolt hátsó fékszerkezet fékpofái széttörtek, így a hátsó fékszerkezet hatástalanná vált. Ek-kor a vádlott a tartós lassító féket is működésbe hozva kísérelte meg a jármű intenzív lassítását, azonban a tartós lassító fék nem megfelelő időben megkezdett alkalmazása és a tartós lassító fék működésének műszaki sajátosságai miatt az autóbusz nem lassult olyan mértékben, hogy az autóbusz stabilitásvesztés nélkül képes legyen követni az út vonalvezetését.
Az útkanyarulatban az autóbusz áttért a menetiránya szerint bal oldali forgalmi sávba, onnan ugyan a vádlott visszakormányozta a járművet a jobb oldalra, azonban az autó-busz a menetiránya szerinti jobb oldalon az úttestről lehaladt. Jobb első részével az út menti szalagkorlátnak ütközve azt átszakította, az út menti erőteljesen lejtő töltésol-dalon lefelé csúszva, immáron lelassulva megakadt, végül hossztengelye mentén át-fordulva a tetejére borulva került nyugalmi helyzetbe.
Az egyik utas a közlekedési baleset során elszenvedett sérülések következtében életét veszítette. A további utasok közül öten súlyosan, nyolcan könnyebben sérültek meg.
Megjegyzés: Előkészítő ülés.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
182.38 KB