2019.szeptember 23. - 2019. szeptember 27.

Tárgyalás időpontja: 
2019. szeptember 25., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
Halált okozó segítségnyújtás elmulasztásának bűntette
Ügyszám: 
B.132/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
Balassagyarmati Törvényszék, 2660 Balassagyarmat, Köztársaság tér 2.
Tárgyaló: 
24. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:
A Balassagyarmati Törvényszéken az elhunyt sértett hozzátartozója által előterjesztett pótmagánvád alapján van folyamatban büntető eljárás azt követően, hogy a Nógrád Megyei Főügyészség a vádlottal szemben folyamatban volt nyomozást korábban megszüntette.
A pótmagánvádban foglalt tényállás szerint a vádlott és élettársa (az elhunyt sértett) kábítószer árusításból tettek szert jövedelemre 2016 szeptemberében és az azt megelőző hónapokban, amely miatt a nyomozóhatóság megfigyelése alatt álltak.
A vádlott és a sértett 2016. szeptember 3-án, Budapesten kokain vásároltak, amely egy műanyag tasakba volt csomagolva. A vádlott és a sértett gépjárművét hazafelé a rendőrség munkatársai közúti ellenőrzés alá vonták. Ekkor a sértett a kábítószer eltitkolása céljából, filmbe illő módon a kokaint tartalmazó tasakot lenyelte.
Annak ellenére, hogy a sértett a rosszullét jeleit mutatta, a vádlott a rendőrség kifejezett kérdésére sem számolt be a sértett tettéről, azt nap későbbi szakaszában – kihallgatása és a házkutatás során is – titkolta.
Másnap, azaz 2016. szeptember 4-én 18 óra körüli időben a sértett gyomrában a kokaint tartalmazó tasak felnyílt, így a sértett kábítószer-mérgezést szenvedett, amelynek tünetei 20 óra körüli időben nem csak a vádlott, de a vele egy lépcsőházban lakók számára és hallhatóvá váltak. Ennek ellenére a vádlott csak közel 2 órával később, 22 óra körüli időben értesítette. A sértett a mentők beavatkozása ellenére 23 óra körüli időben elhunyt.
A pótmagánvádló elsődlegesen mulasztással elkövetett emberölés, míg másodlagosan halált okozó segítségnyújtás elmulasztása bűntette miatt kéri a vádlott büntetőjogi felelősségének megállapítását, és vele szemben szankció kiszabását.
Megjegyzés: A tárgyaláson a bizonyítási eljárás folytatása várható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
182.38 KB