2019.július 1. - 2019. július 5.

Tárgyalás időpontja: 
2019. június 5., szerda 13.30
Ügy tárgya: 
- aljas indokból vagy célból, több ember, részben tizennegyedik életévüket be nem töltött személyek sérelmére, társtettesként elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B.68/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
Balassagyarmati Törvényszék, 2660 Balassagyarmat, Köztársaság tér 2.
Tárgyaló: 
25.sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:

Az I.r. vádlott 2017. augusztus hó 5. napja és augusztus hó 7. napja közötti időben a sértettet – aki a Balassagyarmati Rendőrkapitányságon az I.r. és II.r. vádlottak édesapjára, az ellene kábítószer-kereskedelem bűntette miatt indult bűnügyben terhelő vallomást tett – több alkalommal megfenyegette azzal, hogy ha az édesapjára tett terhelő vallomását nem vonja vissza, „égni fog”, „égni fognak”. Az I.r. vádlott 2017. augusztus hó 7. napján 22 óra és 22 óra 30 perc körüli időben megjelent a sértett részbeni tulajdonában lévő dejtári lakóházánál, ahol az udvaron található, lakatlan nyári konyhát gázolaj felhasználásával meggyújtotta, amelynek következtében annak tetőszerkezete leégett, a benne tárolt eszközök a hő és füst hatására használhatatlanná váltak.

Ezt követően az I.r. és a II.r. vádlottak 2017. augusztus hó 12. napján 21 és 23 óra közötti, de pontosan meg nem határozható időpontban megjelentek a sértett és gyermekei által lakott dejtári lakóháznál. Az I.r. és II.r. vádlottak egymás tevékenységéről tudva, közösen – a korábban már részletezett okból – a lakóház bejárati ajtaját a házban tartózkodó személyek kijutásának megakadályozása érdekében egy székkel kívülről kitámasztották, arra és a ház bejárati ajtótól balra lévő ablakába különféle ruhákat halmoztak, azokat égésgyorsító anyaggal, benzinnel lelocsolták és meggyújtották. A házban ezalatt az I.r. és II.r. vádlottak által is tudottan többen tartózkodtak, nevezetesen B. É. sértett és őrizetére bízva a lakóház tulajdonosának három kiskorú gyermeke.

Az I.r. és II.r. vádlottak által felhalmozott ruhák lángra kaptak, a házban tartózkodó személyek a tűz észlelését követően csak a bejárati ajtótól jobbra lévő ablakon tudtak kimenekülni a ház hátsó részében lakó személy segítségével, mivel a bejárati ajtó és az attól bal oldali ablakkeret is lángolt, a szék és a rajta lévő égő anyagok pedig a kijáratot eltorlaszolták.

Az I.r. és a II.r. vádlottak által előidézett tűzeset a házban lévő személyek életét közvetlenül fenyegette, a menekülését akadályozta.

Megjegyzés: Előkészítő ülés.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
88.08 KB