2019. május 6. - 2019. május 10.

Tárgyalás időpontja: 
2019. május 9., csütörtök 09.00
Ügy tárgya: 
Társtettesként, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett kísérlete és hamis magánokirat felhasználásának vétsége
Ügyszám: 
B.219/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Balassagyarmati Járásbíróság
Tárgyaló: 
60.sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:

A vádirati tényállás szerint az I. rendű vádlott polgármesterként színlelt módon a II. és III. rendű vádlottak közszolgálati jogviszonyát – velük egyetértésben, ugyanakkor tényleges szándék nélkül – még 2014 augusztusában felmentéssel megszüntette, és részükre végkielégítést továbbá szabadságmegváltás rendelt el.

Ezt követően az első rendű vádlott 2014. október 6. napján valós szándék nélkül a polgármesteri tisztségéről lemondott, hogy szabadságmegváltás címén jogosulatlanul hozzájusson járandóságaihoz. A kifizetést a felmentését töltő II. rendű vádlott, mint jegyző rendelte el.

A vádlottak a valótlan tartalmú okiratok alapján 2014. október 6. napján a Magyar Államkincstártól igényeltek jogosulatlan kifizetést a költségvetés terhére összesen 16.402.274,- Ft összegben. Ebből az összegből az I. r. vádlott 4.839.546,- Ft-ban, a II. rendű vádlott 10.512.728,- Ft-ban, míg a III. r. vádlott 1.050.000,- Ft-ban részesült volna.

A vádlottak korábbi bejelentéseiket néhány nappal később visszavonták arra hivatkozással, hogy a felmentések és a lemondás nem feleltek meg a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek.

A vádlottak cselekménye nyomán a Nógrád Megyei Kormányhivatal 2014. október 9. napján törvényességi felügyeleti eljárást indított, majd tett feljelentést az ügyben.

Az ügyészség a vádlottakkal szemben próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés, és egyidejűleg pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a Balassagyarmati Járásbíróság előtt indult eljárásban.

Megjegyzés: Az ügyben a bizonyítás folytatása és ítélet várható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Nem
Eljáró bíróság: