Zaklatás vétsége

Tárgyalás időpontja: 
2017. november 22., szerda 13.00
Ügy tárgya: 
Zaklatás vétsége
Ügyszám: 
12.B.250/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Balassagyarmati Járásbíróság
Tárgyaló: 
42
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádlott és a sértett kb. 2010-től állnak ismeretségi viszonyban. A sértett ugyanis ez idő tájt a Jobbik párt rendezvényein vagy az azokhoz kötődő rendezvényeken zenészként fellépést vállalt.   A rendezvények szervezésében több alkalommal  a vádlott is részt vett, így személyes kapcsolatba került a sértettel, ismerték egymás telefonszámát.

2017 májusában jelent meg egy videó, amelyet a Momentum mozgalom népszerűsítésére készítettek.  Ebben a videóban más megszólalók mellett a vádlott is szerepet vállalt.

Az addigi politikai nézeteivel ellentétesnek ható videóra a vádlott a Facebook oldalán egy publicisztikát jelentetett meg. Ennek lényege a vádlott politikai nézetváltásának a kifogásolása volt.

A Facebook oldalon megjelent írás tartalmát megismerve a Szent Korona Rádió Facebook oldalán a vádlott választ jelentetett meg. A vádlott válaszára a sértett ismét egy írással reagált.

Az írás megjelentetését követően telefonon 2017. június 7. napján, 20 óra 19 perckor a vádlott felhívta a sértettet és feléje a következő kérdést intézte: „Ugye azt te se gondoltad komolyan, hogy amit most csináltál, azt meg fogod úszni?” Majd a sértett kérdésére válaszolva megismételte „Ezt nem fogod megúszni”. Mivel a vádlott hangosan beszélt, ezt a sértett mellett álló felesége is hallotta.

Miután a sértett ismerte a vádlott agresszív természetét, ismerőseinek körét, kapcsolatrendszerét, tartott tőle, hogy őt valamilyen fizikai atrocitás éri, elindult a rendőrségre feljelentést tenni.

A Balassagyarmati Rendőrkapitányságon az ügyeletes tiszt a feljelentést vette fel, amikor a vádlott 21 óra 24 perckor ismét felhívta őt. A telefonbeszélgetés kihangosításra került, így azt az ügyeletes rendőr is hallotta.

A vádlott a következő kijelentést intézte a sértett felé: „Állj, te büdös zsidó! Hagyjuk már ezt a zsidó tempót, ezzel itt nem mész semmire, ma este ne aludjál otthon, baszd meg, mert kicsinálunk.” A sértett kérdésére, hogy ez alatt mit ért, megismételte, hogy „meg leszel találva”. A sértett kérdésére, hogy akkor most az a kijelentés, hogy ne aludjon otthon, csak rá vagy a feleségére és a kislányára is vonatkozik, azt a kijelentést tette, hogy „igen, el leszel intézve, te is, a feleséged és a kislányod is”. Többször megismételte, hogy a sértett el lesz intézve, ki lesz nyírva.

A két hívás között a sértett sms üzenetet is kapott, miszerint „most tényleg baj lesz, te köcsög”.

A vádlott a fenyegető kijelentések közben észlelte, hogy a telefon kihangosításra került, rákérdezett, hogy a sértett felveszi-e a beszélgetést és akkor már olyan kijelentést tett, hogy „Ez már megint zsidó tempó, úgy is tudom, hogy felveszed a beszélgetést. Ki akarja megölni a feleségedet és a gyerekedet, de köcsög?”, majd bontotta a vonalat.

A sértett arra figyelemmel, hogy tartott a vádlott részéről elhangzott fenyegetés véghezvitelétől, felhívta a feleségét és kérte őt, hogy az autóval álljon át egy másik helyre, engedje le a ház ablakain a redőnyöket, zárja be az ajtót és engedje ki a kutyát.

A vádlott kijelentése alkalmas volt arra, hogy a sértettben félelmet keltsen, mert őt, illetve rá tekintettel hozzátartozóját személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegette meg.

A sértett  a Btk. 231.§ (2) bekezdésében meghatározottak szerint a vádlottal szemben joghatályos magánindítványt terjesztett elő.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: