Vasúti baleset

Tárgyalás időpontja: 
2016. november 28., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
vasúti közlekedés tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésének vétsége
Ügyszám: 
12.B.42/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
Balassagyarmati Járásbíróság
Tárgyaló: 
42.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

2015. augusztus 16-án, nem sokkal délelőtt fél kilenc után két személyvonat frontálisan ütközött az Aszód-Balassagyarmat vasútvonalon, 4 utas és az egyik mozdonyvezető (aki vádlott is) súlyosan, míg 19 utas és két vasutas (köztük egy másik vádlott) könnyebben sérült, a vasutat ért anyagi kár majdnem 144 millió forint.

Az Aszódról induló vonat jelentős (20 perchez közelítő) késése miatt az egyvágányú pályán szemből érkező – Balassagyarmatról Aszódra tartó – másik szerelvényt aznap Nógrádkövesd helyett Acsa-Erdőkürtön kellett volna bevárni, erről a késésben lévő járat mozdonyvezetője és vezető jegyvizsgálója is írásbeli rendelkezést kapott Galgamácsán, az átvételt mindketten aláírásukkal igazolták, de a vád szerint az utasítást nem olvasták el. Mulasztásukat még Acsa-Erdőkürtön sem pótolták, így a vezető jegyvizsgáló a találkozásra kijelölt állomáson „elmenesztette” a szerelvényt, anélkül hogy erre engedélyt kért volna, illetve bevárta volna a másik vonatot.

Néhány perc múlva – már Nógrád megye területén, egy nehezen belátható, „S” alakú, íves szakaszon – szemből feltűnt a Balassagyarmatról indított járat, ekkor a két vonat távolsága mintegy 250 méter, sebességük majdnem azonos (55-57 kilométer/óra) volt. A mozdonyvezetők által alkalmazott azonnali gyorsfékezés ellenére az ütközés bekövetkezett, addigra a szerelvények sebessége külön-külön 25-28 kilométer/órára csökkent.

Az ügyészség az aszód-balassagyarmati járat mozdonyvezetőjén és vezető jegyvizsgálóján kívül a galgamácsai forgalmi szolgálattevőt is felelősnek tartja, terhére róva, hogy ő az írásbeli rendelkezés átadásakor annak tartalmát – élőszóban – külön nem ismertette, illetve nem ismételtette el.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A tárgyalás első két napja  2016. szeptember 20 és 22.

Eljáró bíróság: