Emberkereskedelem

Tárgyalás időpontja: 
2015. február 2., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
emberkereskedelem bűntette
Ügyszám: 
B.181/2014
Tárgyalás helyszíne: 
2660 Balassagyarmat Köztársaság tér 2.
Tárgyaló: 
25.tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádiratba foglalt tényállás szerint az I. rendű vádlott a facebook oldalon ismerkedett meg egy férfivel, akivel élettársi kapcsolatot létesített 2012-ben Cipruson. Itt ismerkedett meg egy másik férfival, akivel megegyeztek abban, hogy Magyarországról pénzért cserébe magyar állampolgárságú nőket visz ki az I. rendű vádlott Ciprusra azért, hogy házasságot kössenek Ázsiából, Afrikából menekültként érkezett férfiakkal, akik a házasságkötés révén elkerülhetik Ciprusról, illetve az Európai Unió területéről való kitoloncolásukat.

Három társával az I. rendű vádlott megszervezte 3 magyar állampolgárságú nő kiutazását, akiket bezárva tartottak a Ciprusi férfiak, és egyikükért 1200 eurót, majd egy másik férfitől 1.000 eurót kapott az I. rendű vádlott; a másik nőért 400 eurót kapott. A harmadik magyar nőnek sikerült megszöknie, és 2013. szeptember 19-án tért vissza a nicosiai nagykövetség segítségével Magyarországra.

A másik sértett a facebook közösségi oldalon kapcsolatba tudott lépni ismerőseivel, akiknek az információi nyomán megtalálta őt a ciprusi rendőrség. A harmadik sértett pedig az I. rendű vádlottal tért haza 2013. szeptember 12-én.

A főügyész üzletszerűen elkövetett emberkereskedelem bűntettével vádolta meg a négy vádlottat, és szabadságvesztés kiszabására tett indítványt. A III-IV. Rendű vádlottak esetében a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztését is indítványozta.

 

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Emberkereskedelem

192. § (1) Aki mást
a) elad, megvásárol, elcserél, ellenszolgáltatásként átad vagy átvesz, illetve
b) az a) pontban meghatározott cselekmény megvalósítása érdekében szállít, elszállásol, elrejt vagy másnak megszerez,
bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Aki mást kizsákmányolás céljából elad, megvásárol, elcserél, átad, átvesz, toboroz, szállít, elszállásol, elrejt vagy másnak megszerez, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(3) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha az emberkereskedelmet
a) személyi szabadságától megfosztott személy sérelmére,
b) erőszakkal vagy fenyegetéssel,
c) megtévesztéssel,
d) a sértett sanyargatásával,
e) az elkövető nevelése, felügyelete, gondozása vagy gyógykezelése alatt álló személy sérelmére, illetve a sértettel kapcsolatban fennálló egyéb hatalmi vagy befolyási viszonnyal visszaélve,
f) emberi test tiltott felhasználása céljából,
g) hivatalos személyként, e minőséget felhasználva,
h) bűnszövetségben vagy
i) üzletszerűen
követik el.
(8) E § alkalmazásában kizsákmányolás a kiszolgáltatott helyzetbe hozott vagy helyzetben tartott sértett e helyzetének kihasználásával előny szerzésére törekvés.
   

 

Eljáró bíróság: