Elpusztultak a zacskóba zárt kölyök macskák – Állatkínzás miatt feleltek a vádlottak

Négy kölyökmacska nylon zacskóba zárása következtében kialakuló fulladás, valamint oxigénhiány talaján kialakult agykárosodás miatt pusztult el. Egyikőjüknél az életveszélyt váci Állatkórházban sikerült elhárítani, így életben maradt.

A Balassagyarmati Járásbíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak 2023. szeptember 12. napján, a reggeli órákban találkoztak egymással, és a másodrendű vádlott a beszélgetésük során elmondta, hogy a lakóhelyén lévő ingatlan padlásán van egy pár kölyökmacska, és megkérte arra az elsőrendű vádlottat, hogy őket „tüntesse el”, amiért egy doboz sört ajánlott fel.

Az elsőrendű vádlott a padláson talált kölyköket egy nylon zacskóba tette, és a zacskóval együtt hazament, ahol az élő kölyökmacskákat tartalmazó zacskó száját összekötötte, és azt kitette az ingatlan udvarára, a tűző napra abból a célból, hogy a kölyökmacskákat a későbbiek során elássa, majd elment otthonról.

Miután a vádlott szomszédja hallotta a macskák nyávogását, segítséget hívott, majd a rendőrök is értesítésre kerültek.

A rendőrök kiérkezéséig három kölyökmacska elpusztult, két kölyökmacska pedig életveszélyes állapotba került, ezért őket a Váci Állatkórházba szállították. Az életveszélyt az egyik kölyökmacskánál a kórházban sikerült elhárítani, és életben maradt, a másik kölyökmacska azonban elpusztult. A négy kölyökmacska a nylon zacskóba zárás következtében kialakuló fulladásos halálban, valamint oxigénhiány következtében kialakult agykárosodásban pusztult el.

A vádlottak a terhükre rótt bűncselekményt beismerték, és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. A Balassagyarmati Járásbíróság a 2024. április 3-án meghozott ítéletével az elsőrendű vádlott 40, míg a másodrendű vádlottat 25 napi elzárásra ítélte.

A bíróság döntése jogerős.