Bableves volt a terrorcselekmény origója

A mentális zavarokkal diagnosztizált vádlott és a szomszédja közötti haragos viszony eredményeként a vádlottra a szomszédja által borított bableves súlyos következményekhez járó folyamatot indított el: a vádlott abból a célból, hogy a rendőrséget intézkedésre kényszerítse azzal fenyegetőzött, hogy „agyonüti” a szomszédját.

A vádirati tényállás szerint a vádlott 2023. március 10-én a délutáni órákban16 óra 43 perc tájban azzal hívta fel a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Tevékenységirányító Központját, hogy a szomszédja leöntötte őt forró bablevessel, ezért rendőri intézkedést kér. A bejelentés során közölte, ha a rendőrök 1 órán belül nem érnek ki, a saját „portáján” fogja agyonütni a szomszédját.

A vádlott a fenyegetésével kívánta a rendőrséget intézkedésre kényszeríteni, ezáltal azonban az ügyészség vádiratában foglaltak szerint megvalósította a büntető törvénykönyvbe ütköző terrorcselekménnyel fenyegetés bűntettét. Az ügyészség a fiatalkorú vádlottal szemben javítóintézeti nevelés kiszabását indítványozta.

A vádlott ügyében a Balassagyarmati Törvényszék 2024. február 28-án tart tárgyalást.