Menetrendszerinti nemzetközi transzfer – Újabb embercsempészt ítélt el a bíróság

A török állampolgárságú, és Törökországban élő vádlott 6 fő szír állampolgárt szállított az osztrák honosságú személygépkocsijával, akiket Szlovákiába kellett volna juttatnia, azonban az államhatárhoz közel elfogták.

A Balassagyarmati Járásbíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2023. április 28-án a délelőtti órákban egy osztrák honosságú személygépjárművel közlekedett a 2-es számú főúton, amikor Rétság belterületén, a Rétsági Rendőrkapitányság előtti útszakaszon rendőri intézkedés alá akarták vonni.

A vádlott nem állt meg a rendőri karjelzésre, hanem továbbhajtott Parassapuszta irányába, majd a határátkelőhely előtt nagyjából 100 méterrel erősen jobbra, egy bokros területre fékezve megállt. A gépjárműben tartózkodó személyek a megállást követően kiugrottak, és a fás-bokros rész irányába elfutottak. A rendőrök mind a gépjárművet vezető vádlottat, mind az utasokat elfogták.

A vádlott megbízójának kilétére nem derült fényt.

A Balassagyarmati Járásbíróság a vádlottat a 2024. január 4-én meghozott ítéletével embercsempészés bűntette miatt 3 év 6 hónap szabadságvesztésre és Magyarország területéről 7 év kiutasításra ítélte.

Az eljárás során 1.000.486 forint bűnügyi költség keletkezett, amelyből a vádlott 225.539 forintot köteles megfizetni, míg a fennmaradt bűnügyi költség az állam terhén marad

A bíróság döntése fellebbezés hiányában jogerőre emelkedett, így a vádlott a reintegrációs őrizet új szabályai értelmében hamarosan (kötelező jelleggel) elhagyhatja Magyarországot.