Nem jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélete a Balassagyarmati Törvényszék azt a 46 éves hajléktalan férfit, aki két embert is halálra szurkált

A Balassagyarmati Törvényszék a 2023. január 19. napján tartott nyilvános tárgyaláson M. Sz. I. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki részben társtettesként több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettében [a Btk. 160. § (1) bekezdése és a (2) bekezdés f) pontja szerint], ezért az I. rendű vádlottat mint erőszakos többszörös visszaesőt életfogytig tartó szabadságvesztésre és mellékbüntetésként tíz év közügyektől eltiltásra ítélte. A szabadságvesztést fegyház fokozatban rendelte végrehajtani. A törvényszék az I. rendű vádlottat kizárta a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből.

A törvényszék V. Sz. II. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett emberölés bűntettében [a Btk. 160. § (1) bekezdése szerint], ezért a II. rendű vádlottat tíz év szabadságvesztésre és mellékbüntetésként tíz év közügyektől eltiltásra ítélte. A szabadságvesztést börtön fokozatban rendelte végrehajtani. A törvényszék rendelkezett arról, hogy a II. rendű vádlott legkorábban a büntetés 2/3 részének a kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A törvényszék által megállapított tényállás lényege szerint M. Sz. I. rendű és V. Sz. II. rendű vádlottak élettársakként éltek együtt, hajléktalan életmódot folytatva. A pár a Salgótarján, Bajcsy-Zsilinszky út környékén, az Öblösüveggyár mögötti részen található híd alatt élt, majd 2020 szeptemberének első felében a délutáni órákban csatlakozott hozzájuk Zs. J. M. sértett is. A sértett szexuális kapcsolatot kívánt létesíteni a II. rendű vádlottal és emiatt az I. rendű vádlott féltékenységből, a közelében lévő mintegy 8 cm pengehosszúságú kést felkapta Zs. J. M. sértett életének kioltása céljából. Az I. rendű vádlott a sértettet öt alkalommal megszúrta a sértett felsőtestén.

Ezután a kést V. Sz. II. rendű vádlott magához vette és az I. rendű vádlott cselekményéhez csatlakozva a sértettet még további két alkalommal megszúrta. A sértett a szúrások következtében elhunyt, majd az I. rendű vádlott felszólította V. Sz. II. rendű vádlottat, hogy a holttestet a közelben lévő szemétkupacban rejtse el, azt rongyokkal fedje le, melynek II. rendű vádlott eleget is tett. Ezután a vádlottak tartózkodási helyüket megváltoztatták.

Mindezek után 2021. január 11. napján M. Sz. I. rendű vádlott a nap nagy részét az egyik nőismerősével, O. G. sértettel töltötte, akivel együtt italoztak. Az esti órákat a salgótarjáni buszpályaudvaron töltötték, ahonnan végül 22 óra 30 perc kerüli időben, erősen ittas állapotban a Salgótarján Bajcsy-Zsilinszky út és a Plazma Center közelében található híd alatti részre mentek, hogy meghúzzák magukat éjszakára.

Később azonban szóváltásba keveredtek, mivel a sértett az I. rendű vádlott élettársáról – V. Sz. II. rendű vádlottról – sértően nyilatkozott. Az I. rendű vádlott ekkor dühében több alkalommal ököllel megütötte O. G. sértett fejét. A sértett azonban ennek hatására sem hagyott fel a szidalmazással, ezért M. Sz. I. rendű vádlott egy 13 cm pengehosszúságú késsel legalább tíz alkalommal megszúrta őt, majd a kést a patakba dobta. O. G. sértett ezután is tovább szitkozódott, ezért M. Sz. I. rendű vádlott egy 20 cm pengehosszúságú kenyérszeletelő késsel azért, hogy O. G. életét kioltsa még több szúrást ejtett rajta, majd sorsára hagyva őt aludni tért. O. G. a bántalmazás következtében a helyszínen életét vesztette.

Az I. rendű vádlott az éjszakát az elhunyt sértett mellett töltötte, majd távozott onnan. A sértett holttestét másnap délelőtt a férje fedezte fel.

A Balassagyarmati Törvényszék ítélete nem emelkedett jogerőre, ugyanis az ítélet ellen az I. rendű vádlott és védője a Zs. J. M. sértett sérelmére elkövetett emberölés vonatkozásában felmentésért, míg az I. rendű vádlott az O. G. sérelmére elkövetett emberölés vonatkozásában a büntetés enyhítése érdekében védője pedig a cselekmény téves jogi minősítése miatt fellebbezett.

A II. rendű vádlott és védője úgyszintén fellebbeztek az ítélet ellen, mindketten felmentés érdekében fellebbeztek, illetve a II. rendű vádlott védője másodsorban a büntetés enyhítése érdekében is fellebbezéssel élt.