Döntés született a pásztói Margit Kórház területén történt halálos baleset ügyében

A Pásztói Járásbíróság 1 év 3 hónap – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélt egy 56 éves gödöllői férfit közúti baleset okozásának vétsége miatt.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a terhelt 2020. július 15-én délelőtt, kifogástalan látási viszonyok mellett, a pásztói Margit Kórház területén, a rendelőintézet előtti útszakaszon indult el hátramenetben, a porta irányába az általa vezetett járművel. Közvetlenül a gépkocsi elindulását megelőzően, a rendelőintézet irányából az úttestre lépett a jobb szemére látásvesztett, 83 esztendős sértett, aki a porta irányába haladt, keresztül az úton, így a jármű külső, majd belső visszapillantó tükrében is látható volt. Ennek ellenére a terhelt nem észlelte őt, és a sértett sem vette észre a tőle balra, a háta mögül közeledő járművet, ezért behaladt annak nyomvonalába. A terhelt által vezetett személygépkocsi jobb hátsó részével, kis sebességgel a sértettnek ütközött, aki ennek következtében az úttestre zuhant, és a fejét úgy megütötte, hogy agysérüléseibe később belehalt. 

Az ítéletben a bíróság rögzítette, hogy a baleset oka az volt, hogy a terhelt a hátramenetben történő haladása során figyelmetlensége miatt nem észlelte az úttesten keresztül haladó gyalogost, ugyanakkor a baleset bekövetkezésében a sértett is közrehatott, mivel nem érzékelte a személygépkocsit.

A bíróság döntését a terhelt és az ügyészség is tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.

Salgótarján, 2021. október 25.