Tárgyalásról a büntetésvégrehajtási intézetbe – Ítélet született a kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet tagjainak ügyében

Ítéletet hozott a Balassagyarmati Járásbíróság a kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó bűnszervezett 10 tagjának az ügyében, akik az értékesítést lakóhelyükön kívül többek között iskolák környezetében és játszótereken is végezték. A bíróság a vádlottakat végrehajtandó fegyházbüntetésre ítélte, akik büntetésük letöltése érdekében az ítélet kihirdetését követően nyomban átszállításra kerültek a Balassagyarmati Fegyház és Börtönbe.

A járásbíróság által megállapított tényállás szerint a III. r. és a IV. r. vádlottak 2014. évtől, az V. r. és a VI. r. vádlottak az V. r. vádlott 2015. november 7. napján történt szabadulását követően, míg a VIII. r. és a IX. r. vádlottak 2016. évtől kezdtek el üzletszerűen kábító hatású – kábítószernek, illetve új pszichoaktív anyagnak minősülő – anyagok értékesítésével foglalkozni.

A vádlottak a kábító hatású anyagokat a tevékenységük kezdetén különböző helyekről szerezték be, de 2015 évtől az I. r. vádlott értékesített részükre többféle kábítószert, illetve új pszichoaktív anyagokat.

A III., IV., V., VI., VIII. és IX. r. vádlottak a tevékenységük során tisztában voltak azzal, hogy ki milyen anyagot árusít, valamint azzal is, hogy melyikük milyen területen értékesíti azokat. Így a III. r. vádlott elsősorban Dejtáron és Balassagyarmaton, a IV. r. vádlott Nógrádmarcalban, az V. r. és a VI. r. vádlottak a balassagyarmati, majd a tereskei lakóhelyükön és Balassagyarmat több pontján, a VIII. r. és a IX. r. vádlottak szintén a balassagyarmati lakóhelyük környékén árusították a különböző kábító hatású anyagokat.

A bűnszervezet tagjainak gátlástalanságát jellemzi, hogy előfordult, hogy az értékesítést iskolák közvetlen környezetében iskolaidőben, balassagyarmati játszótereken, szórakozóhelyeken és rendezvényeken, áruházak parkolójában, illetve az ügyészség szomszédságában is végezték.

A saját területükön történő értékesítést a vádlottak nagyrészt saját maguk végezték, azonban a vevőkör kiszélesítése érdekében több személyt is – így a VII. r. és a X. rendű vádlottakat is – bevontak a tevékenységükbe különféle ellenszolgáltatások – elsősorban anyagi, valamint a részükre átadott anyagból történő fogyasztás – felajánlásával.

A II. rendű vádlott, az követően, hogy fia ellen – aki Nógrád Megyében „drogkirályként” vált ismertté – 2017. január 11. napján jelentős értékre bűnszervezetben elkövetett kábítószer kereskedelem és más bűncselekmények miatt büntetőeljárás indult, felajánlotta a vele ismeretségben álló V. r. vádlott részére fia kábítószer vevői körét azért, hogy nekik a továbbiakban kábítószert értékesíthessen, amiért a III. r., a IV. r., az V. r., a IX. r. és a X. r. vádlottak egyénileg meg nem határozható – de heti rendszerességgel több százezer forintra becsülhető – összegű „területi pénzt” adtak az értékesítés lehetőségéért a II. r. vádlott részére.

A Balassagyarmati Járásbíróság a 2021. szeptember 10-én meghozott ítéletével bűnszervezetben elkövetetett kábítószer-kereskedelem bűntette és bűnszervezetben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette továbbá más bűncselekmények elkövetése miatt az I. rendű vádlottal szemben 7 év, a II. rendű vádlottal szemben 4 év 6 hónap, a III. rendű vádlottal szemben 8 év, a IV. rendű vádlottal szemben 8 év, az V. rendű vádlottal szemben 8 év, a VI. rendű vádlottal szemben 6 év 6 hónap, a VII. rendű vádlottal szemben 5 év 6 hónap, a VIII. rendű vádlottal szemben 5 év 6 hónap, a IX. rendű vádlottal szemben 5 év 6 hónap míg a X. rendű vádlottal szemben szintén 5 év 6 hónap végrehajtandó fegyházbüntetést szabott ki azzal, hogy a vádlottak a szabadságvesztésből feltételes szabadságra nem bocsáthatók.

A bíróság egyúttal kötelezte a vádlottakat az eljárás során felmerült több mint 5.500.000,- forint összegű bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság vagyonelkobzást rendelt el több, a vádlottak tulajdonát képező és a bűnszervezetben való részvétele idején megszerzett vagyontárgyra így két ingatlan és egy személygépkocsi vonatkozásában is.

A bíróság ítélete nem jogerős, ugyanis az ügyészség súlyosítás, a vádlottak felmentés, valamint enyhébb büntetés kiszabása miatt jelentetettek be fellebbezést.