Brutálisan bántalmazta a barátját, aki belehalt a sérülésekbe

Ítéletet hozott a Balassagyarmati Törvényszék annak a vádlottnak az ügyében, aki 2018 októberében brutálisan bántalmazta a barátját, aki a sérülések következtében életét vesztette. A bíróság a cselekményt a telefonjával rögzítő vádlottat 21 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte.

A törvényszék által megállapított tényállás szerint a vádlott és a sértett baráti viszonyban álltak.

A vádlott 2018. október 2-án a délutáni órákban, az előzetesen megbeszéltek alapján, meglátogatta a sértettet, majd több szórakozóhelyet is felkerestek. Az ittas állapotba került vádlott Balassagyarmat főutcáján a sértettet több alkalommal mellkas és váll tájékon is megütötte.

A vádlott és a sértett késő éjszakai, kora hajnali órákban a sértett és az édesanyja által lakott családi házba mentek, ahol a vádlott a sértettet életének kioltása céljából brutális módon ütlegelni és rugdalni kezdte, miközben trágár módon az életének kioltásával fenyegette.

Az emberi mivoltából kivetkőzött vádlott a sértettet mélyen megalázva, az embertelen bántalmazást és a sértett szenvedését gátlástalan módon, a nála lévő mobiltelefonja videó felvevőjével rögzítette.

A vádlott a – sértett folyamatos könyörgése ellenére hosszantartó, fejre és testre mért rúgásokban is megnyilvánuló – bántalmazás után az éjszaka még hátra lévő részét a sértettel töltötte, majd másnap reggel azt észlelte, hogy a sértett már nem ad életjeleket.

A vádlott ekkor álnéven értesítette a mentőszolgálatot, a sértett újraélesztését a mentőszolgálat diszpécserének utasítására megkezdte, majd a mentőszolgálat tagjainak kiérkezése után a helyszínt elhagyta, a közelben lévő ruházati boltban a vérrel szennyezett nadrágja és cipője helyett újat vásárolt, majd az elsődleges intézkedést végző rendőrjárőröket félrevezetve azt nyilatkozta, hogy a sértettet általa ismeretlen személyek bántalmazták.

A kiérkező mentősök által folytatott újraélesztés már nem vezetett eredményre, sértett elhalálozott.

A Balassagyarmati Törvényszék a 2021. szeptember 13-án meghozott ítéletével különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette és garázdaság vétsége miatt a letartóztatásban lévő, a bűncselekmény elkövetését tagadó vádlottal szemben halmazati büntetésként 21 év 6 hónap fegyház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztés büntetést szabott ki, és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az elsőfokú bírósági döntés értelmében a vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A bíróság egyúttal fenntartotta a vádlott letartóztatását a szökés (elrejtőzés) reális veszélyére tekintettel.

A bíróság ítélete nem jogerős, ugyanis az ügyészség a vádtól eltérő minősítés és súlyosítás, a vádlott felmentés, míg a vádlott védője elsődlegesen felmentés másodsorban pedig enyhébb büntetés kiszabása miatt jelentett be fellebbezést.