Konyhakéssel akarta érvényesíteni a nagy bevásárlásból eredő követelését

A vádlott és a sértett között nézeteltérés alakult ki annak kapcsán, hogy a vádlott által korábban vásárolt élelmiszerek árával a sértett, mint korábbi lakótársa, még tartozik neki. A vita hevében a vádlott kést ragadva akarta nyomatékosítani követelését, végül azonban önbíráskodás bűntette miatt kell felelnie a Balassagyarmati Járásbíróság előtt.

A járásbíróság által megállapított tényállás szerint vádlott és a sértett ½ - ½ arányban tulajdonrészt szereztek egy balassagyarmati társasházi ingatlanban. A sértett később megvásárolta a vádlott tulajdoni részét, azonban a 140.000.-Ft bevásárlással kapcsolatos költség kapcsán a felek között vitás helyzet alakult ki, végül abban állapodtak meg, hogy azt később rendezik.

Azt követően, hogy a vádlott telefonon keresztül több alkalommal is követelte a sértettől a fenti összeget, a személyes találkozóra 2019. május 9-én 16 óra körüli időben a sértett ingatlanban került sor. Ekkor felek a követelés okán vitatkozni kezdtek, majd a vádlott azért, hogy a jogosnak vélt vagyoni igényének érvényt szerezzen, a konyhában lévő edényszárító tálcából felkapott egy konyhakést, és annak szúró végét a sértett mellkasa felé fordítva kb. 2 méter távolságból elindult felé, miközben ordítva azzal fenyegette meg, hogy ha nem adja meg neki a pénzt, megöli.

A bal karján könyékig amputált sértett a fenyegetés hatására hátrább lépett, majd a szobában tartózkodó ismerősük a felek közé állt, és a vádlottat felszólította, hogy hagyja abba ezt a viselkedést, amelynek hatására a vádlott a kést a földre dobta. A rémült állapotban lévő sértett a telefonján a rendőrség számát kezdte el tárcsázni, ám vádlott ezen cselekményében oly módon akadályozta meg, hogy a telefont kiütötte a sértett kezéből.  

A cselekmény következtében sérülés nem keletkezett.

A Balassagyarmati Járásbíróság a 2021. május 12-én meghozott ítéletével felfegyverkezve elkövetett önbíráskodás bűntette miatt a vádlottal szemben 3 év 6 hónap börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztés büntetést szabott ki, és 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A bíróság egyúttal elrendelte a Balassagyarmati Járásbíróság által lopás bűntette és lopás vétsége miatt a vádlottal szemben korábban kiszabott 2 év börtönbüntetés végrehajtását is.

A bíróság ítélete nem jogerős, ugyanis a vádlott és védője enyhítésért fellebbeztek.