Díszkarddal és vascsővel akartak elégtételt venni a család becsületén esett csorba miatt

A járásbíróság által megállapított tényállás szerint 2019. január 3-án 0 óra 30 perc körüli időben az ittas állapotban lévő I. rendű és II. rendű vádlottak megjelentek az I. rendű vádlott rokonságához tartozó család szátoki háza előtt.

Előzőleg az I. rendű vádlott egy kb. 50 cm hosszú kerékpár kormányt, míg a II. rendű vádlott pedig egy 1 méter hosszú díszkardot vett magához, bementek a ház udvarára, és a bejárati ajtót rugdosni kezdték, dörömböltek és közben azzal fenyegetődztek, ha nem engedik be őket, akkor bántalmazni fogják az ott lakó B. P.-t és családját.

Tekintettel arra, hogy a háziak az ajtót nem nyitották ki, az I. rendű vádlott a nála lévő kerékpár kormánnyal a bejárat melletti villanyóra szekrénybe többször belevágott, az ajtót megpróbálta testi erővel befeszíteni, a II. rendű vádlott pedig a díszkarddal próbálta feszegetni az ajtót, melynek következtében az ajtólap egy 40 cm-es darabon elhasadt. Mivel a lakók odabent az ajtót megtartották, a vádlottak a lakóházba nem tudtak bejutni.

Végül cselekményük folytatásával azért hagytak fel, mert meghallották, hogy a sértett telefonon értesítette a rendőrséget.

Az I. rendű vádlott a nyomozás során elmondta, hogy B. P. és fiai korábban telefonban szidalmazták, és fenyegették őt és a családját, amit számon akart kérni a ház lakóin.

A Balassagyarmati Járásbíróság a 2021. május 6-én meghozott ítéletével felfegyverkezve elkövetett magánlaksértés bűntett kísérlete miatt az I. rendű vádlottal szemben 1 év börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztés büntetést szabott ki, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.

A bíróság ítélete jogerős.

Balassagyarmat, 2021. május 7.