Ájultra verték a vádlottak a sértettet

A vádlottak 2019. május 18-án este – a sértett és a II. rendű vádlott közötti korábbi szóváltás miatt – egy menetrend szerinti buszon, a családja szeme láttára eszméletvesztésig rugdosták és ütlegelték a sértettet. A bíróság felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a vádlottakat.

A járásbíróság által megállapított tényállás szerint az I. rendű és II. rendű vádlottak 2019. május 18-án 20 óra 30 perc körül az egyik ipolyszögi buszmegállóban megálló, a Balassagyarmat irányából Rétság felé közlekedő menetrend szerinti autóbuszjáraton előzetes szóváltást követően – egymás tevékenységéről tudva, közösen, szándékegységben – egy korábbi nézeteltérés miatt tettleg bántalmazták a sértettet. Ennek során vádlottak több alkalommal, ököllel fejen ütötték sértettet, aki az ütések következtében az autóbusz padlójára esett. Ekkor vádlottak a földön fekvő sértettet több alkalommal megrúgták, és ráugrottak. A sértett a vádlottak bántalmazása következtében az orr zúzódását, jobb oldalt a járomcsont felett az arc zúzódását, bal oldalt a halántéktájék zúzódását és kisebb felszínes hámsérülését szenvedte el. Az összes körülményre figyelemmel fennállt a reális lehetősége a ténylegesnél súlyosabb, akár arckoponyacsonttöréses sérülés keletkezésének is, melynek elmaradás a véletlennek volt köszönhető.

A Balassagyarmati Járásbíróság a 2021. április 15-én meghozott ítéletével súlyos testi sértés bűntett kísérlete miatt az I. rendű vádlottat 1 év 2 hónap, míg a II. rendű vádlottat, mint visszaesőt 1 év 4 hónap börtön fokozatban végrehajtandó – végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte.

A bíróság döntése az I. rendű vádlott vonatkozásában jogerős, míg a II. rendű vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.