Letartóztatásban az „unokázós csalás” gyanúsítottjai

A Salgótarjáni Járásbíróság egy hónap időtartamra elrendelte a letartóztatását annak a 67 éves férfinak és 52 éves nőnek, akik megalapozottan gyanúsíthatók többrendbeli bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével.

A nyomozás adatai alapján a szlovák állampolgárságú gyanúsítottak Nógrád és Heves megyében több személytől kíséreltek meg kicsalni készpénzt. Mielőtt a gyanúsítottak Magyarországra megérkeztek, az ismeretlen helyen tartózkodó bűntársaik külföldi telefonszámról felhívták a sértetteket, majd közölték velük, hogy gyermeküket vagy unokájukat baleset érte, és ezért többmillió forint készpénzre van szüksége. A hívó több alkalommal is a rendőr-főkapitányság munkatársának adta ki magát, és elmondta, hogy a balesetben érintett hozzátartozó megsérült, ezért nem tud beszélni.
Miután a salgótarjáni sértettek esetében nem jártak eredménnyel, telefonhívást kaptak, hogy Gyöngyösön várható pénz átadása. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság munkatársai 2021. március 26-án Pásztó belterületén elfogták a gyanúsítottakat.

A bíróság a bizonyítás megnehezítésének vagy meghiúsításának megakadályozása érdekében, a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélyére tekintettel a legszigorúbb kényszerintézkedés, azaz a letartóztatás elrendeléséről döntött mindkét gyanúsított vonatkozásában.

A végzést a férfi tudomásul vette, míg női társa fellebbezést jelentett be.