Maradandó fogyatékosságot eredményezett a bántalmazás

Az ittas állapotban lévő vádlott a sértettet – előzetes szóváltást követően – térden, majd arcon rúgta, ezt követően pedig a földön fekvő sértettet több alkalommal ököllel is megütötte az arcán, aki a bántalmazás következtében elveszítette a szaglását.

A törvényszék által megállapított tényállás szerint az I. rendű vádlott és a sértett 2019. október 3-án Salgótarjánban szórakoztak, több szórakozóhelyet is felkerestek, közben nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztottak. A vádlott és a sértett később a városközpontba mentek.

Itt az I. rendű vádlott szóváltásba keveredett a sértettel, és őt előbb térden, majd az összeroskadó sértettet egyszer arcon rúgta. A közútra kieső sértettet az I. rendű vádlott ezt követően ököllel többször arcon ütötte.

A sértett az arckoponya csontjainak többszörös, darabos, elmozdulással járó töréseit, a homloküreg törését, a koponya bevérzését és koponyaüregen belül levegő megjelenését szenvedte el, amely közvetett életveszélyes sérülésnek felel meg. A sértett a bántalmazás következtében elveszítette a szaglását.

A Balassagyarmati Törvényszék a 2021. január 19-én meghozott ítéletével az I. rendű vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntette és a 2019. október 15. napján elkövetett kábítószer birtoklás vétsége miatt halmazati büntetésül 4 év 6 hónap – börtön fokozatban végrehajtandó – szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott a bűncselekmény elkövetését beismerte, azt megbánta, továbbá azt is, hogy a sértett az I. rendű vádlottat provokáló, a szülőjét sértő megjegyzést tett a cselekményt megelőzően.

Ugyanakkor a vádlott terhére került megállapításra a vádlott büntetett előélete továbbá, hogy a vádlott a bűncselekményt más büntető eljárás alatt követte el.

A bíróság döntése nem jogerős, ugyanis az ügyészség súlyosítás érdekében fellebbezést jelentett be.

Balassagyarmat, 2021. január 22.