Bíróságok napja és ítélkezési szünet a Balassagyarmati Törvényszék területén

2020. július 15-e, azaz a Bíróságok Napja munkaszüneti nap az igazságügyi alkalmazottak számára. Ezen a napon minden bíróság zárva lesz, a Balassagyarmati Törvényszéken és szervezeti egységeinél az ügyfélfogadás e napon szünetel. Egyúttal 2020. július 15. napjával a bíróságokon ítélkezési szünet veszi kezdetét, amely 2020. augusztus 20. napjáig tart. A bíróságok az ezt követő naptól, azaz 2020. augusztus 21-től tárgyalnak ismét rendszeresen.

Az ítélkezési szünet időtartama alatt a félfogadás folyamatos. A lajstromirodák a szokásos ügyfélfogadási időben, vagyis hétfői napokon délelőtt 8 óra 30 perc és 12 óra között, míg délután 13 óra és 15 óra 30 perc között, keddtől egészen péntekig pedig 9 óra és 11 óra között fogadják az ügyfeleket.

A Balassagyarmati és a Salgótarjáni Járásbíróság ügyfélsegítő ügyintézési rendje az ítélkezési szünet időtartama alatt is változatlan rendben zajlik, azaz hétfőnként délelőtt 8 óra 30 perctől 12 óráig, délután 13 órától 15 óra 30 percig előzetes telefonos bejelentkezés alapján.

A Pásztói Járásbíróságon 2020. augusztus 19-én megtartandó ügyfélsegítő szolgálttatásait az ügyfelek a Salgótarjáni Járásbíróságon vehetik igénybe 2020. augusztus 17-én.

A Pásztó Járásbíróság ügyfélsegítő ügyintézési rendje egyebekben változatlan, vagyis szerdai napokon délelőtt 8 óra 30 perc és 12 óra között, míg délután 13 óra és 15 óra 30 perc között fogadják az ügyfeleket.

A polgári peres ügyekben – meghatározott kivételekkel – a polgári perrendtartás értelmében a napokban megállapított határidőkbe az évnek a július 15-től augusztus 20. napjáig terjedő időszaka nem számít bele.

Büntetőügyekben a bíróságok folyamatosan ellátják a törvényi feladataikat, a határidők számítását a törvénykezési szünet nem érinti.

Ugyancsak a határidők számításának általános szabályai irányadók az ítélkezési szünet alatt is egyebek mellett a soron kívüli eljárások és az egyes nemperes eljárásokban így különösen a cégeljárás, csőd- és a felszámolási eljárás, végelszámolás, valamint a végrehajtási eljárások során is.

Balassagyarmat, 2020. július 13.

– Balassagyarmati Törvényszék –