Ítélkezési szünet a Balassagyarmati Törvényszék területén

2018. július 16. napjával a bíróságokon megkezdődik az egy hónapos törvénykezési szünet, amely 2018. augusztus 20. napjáig tart. A bíróságok az ezt követő naptól azaz augusztus 21-től tárgyalnak ismét rendszeresen.

Az ítélkezési szünet időtartama alatt a félfogadás folyamatos. A lajstromirodák a szokásos ügyfélfogadási időben vagyis hétfői napokon délelőtt 8 óra 30 perc és 12 óra míg délután 13 óra és 15 óra 30 perc között, keddtől egészen péntekig pedig 9 óra és 11 óra között fogadják az ügyfeleket.

Az ítélkezési szünet időtartama alatt a Pásztói Járásbíróság helyett a panasznapi ügyintézést a Salgótarjáni Járásbíróság látja el változatlan ügyfélfogadási rend mellett, azaz hétfőnként 9 órától 12 óráig.

A Balassagyarmati Járásbíróság panasznapi ügyintézési rendje az ítélkezési szünet időtartama alatt is változatlan rendben zajlik hétfőnként délelőtt 8 óra 30 perctől 12 óráig, délután 13 órától 15 óra 30 percig.

A polgári peres ügyekben – meghatározott kivételekkel – a Polgári perrendtartás értelmében a napokban megállapított határidőkbe az évnek július 15-től augusztus 20. napjáig terjedő időszaka nem számít bele. (Ez az jelenti, hogy ha valaki pl. egy I. fokú ítéletet – mely ellen 15 nap alatt lehet fellebbezni – július 11-én vesz kézhez, akkor július 12-13. napja lesz a fellebbezési határidő első két napja, míg a 4. és a további napok már augusztus 21. napjától számítandók. Ily módon még a szeptember 1-jén postára adott fellebbezés sem késik el.)

Büntetőügyekben a bíróságok folyamatosan ellátják a törvényi feladataikat, a határidők számítását a törvénykezési szünet nem érinti.

Ugyancsak a határidők számításának általános szabályai irányadók az ítélkezési szünet alatt is egyebek mellett a soron kívüli eljárások és az egyes nemperes eljárásokban így különösen a cégeljárás, csőd- és a felszámolási eljárás, végelszámolás, valamint a végrehajtási eljárások során is.

Balassagyarmat, 2018. július 13.

dr. Bárány Dávid

Balassagyarmati Törvényszék sajtótitkára