Lezárultak a felújítása munkálatok – Átadásra került a Balassagyarmati Törvényszék megújult épülete

Az Országos Bírósági Hivatal által biztosított forrásból megvalósuló felújítási munkálatok 2022. október 13. napján vették kezdetüket a munkaterület átadásával. Bár a szerződés szerinti teljesítési határidő 2024. január volt, a kivitelezési munkálatok 2023. október végére befejeződtek. A beruházás ünnepélyes átadására 20024. február 22-én, a Balassagyarmati Törvényszék dísztermében került sor.

Dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke elmondta, hogy nemcsak megújult, de jelentősen új minőséghez is jutott el a törvényszék épülete. Ennek a jelentősége kettős. Ez a kettősség ott nyilvánul meg, hogy jó egy fontos és értékes társadalmi tevékenységet végző munkahelyre úgy bejönni, hogy a külső tükrözi a belső értékeket, amely a Balassagyarmati Törvényszék ismert és elismert munkájának az exponálást jelenti, másrészt a beruházás a városképet is javítja.

Csach Gábor, Balassagyarmat város polgármestere arról beszélt, hogy a Balassagyarmati Törvényszék épülete két okból is jelentős a város számára. Egyrészt Hübner Jenő építész tervezte, másrészt az épület és a benne található funkció Balassagyarmat vármegyeszékhelyi egykori történelmének az utolsó maradványai közé tartozik. 

Kelemen Tibor, a beruházást végző LAK-ÉP-KER 1998 Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a fejlesztés során törekedtek arra, hogy visszaadják az épületnek azt a patináját, amivel már 110 évvel ezelőtt is rendelkezett. Érdekességként elmondta, hogy beruházás során olyan nehézségekkel kellett megküzdeniük, minthogy egy 60 tonnás daruval sikertelenül próbálták meg leemelni a Praetor-szobrot a homlokzatról, illetve a lábazati köveket – mivel ma már nem bányásszák – csak Indiából tudták beszerezni.

Dr. Fekete Zsolt, a Balassagyarmati Törvényszék elnöke utalt arra, hogy Nógrád vármegyében 5 bírósági épületben folyik ítélkező tevékenység, Salgótarjánban és Balassagyarmaton két-két, míg Pásztón egy épületben. Mára – a balassagyarmati B épületet leszámítva – minden külső és belső infrastrukturális feltétel adott ahhoz, hogy a magas színvonalú munkára koncentrálva tudják ellátni feladataikat mind a bírák, mind az őket segítő igazságügyi alkalmazottak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a felújítási munkálatok a Balassagyarmati Törvényszék homlokzatának javításával, homlokzatfestéssel, a terméskő lábazat felújításával, a szobrok cseréjével és a főpárkányok kőfelületeinek tisztításával és impregnálásával, továbbá az alagsori nedvesedési problémák megszüntetésével és az épület előtti járda felújításával, illetve cseréjével kapcsolatos tevékenységet foglaltak magukban.

Az előbbieken túlmenően a munkálatok során a helyi védelem alatt álló igazságügyi palota belső udvara is megújult, ahol szintén sor kerül az optimális vízelvezetéssel kapcsolatos feladatok kivitelezésére és világítás kiépítésére.

Az épület terveit Hubner Jenő készítette, aki a késői eklektika képviselője volt. A Magyar Királyi Törvényszék építését 1911-ben kezdtek el Chressel es Gaál brassói építőmesterek 520.000 koronáért. 1912-ben készült el a ma is álló törvényszéki épület, homlokzatán a Praetor a törvény őre, valamint Justitia az igazság megtestesítőjének szobrával.

A törvényszék épületének múltját megörökítő képekben, illetve képeslapokban a Hungaricana oldalán IDE kattintva gyönyörködhetnek.