Idő előtt fejeződtek be a Törvényszéki Palota épületének felújítási munkálatai

Az Országos Bírósági Hivatal által biztosított forrásból megvalósuló felújítási munkálatok 2022. október 13. napján vették kezdetüket a munkaterület átadásával.

A felújítási munkálatok a Balassagyarmati Törvényszék homlokzatának javításával, homlokzatfestéssel, a terméskő lábazat felújításával, a szobrok cseréjével és a főpárkányok kőfelületeinek tisztításával és impregnálásával, továbbá az alagsori nedvesedési problémák megszüntetésével és az épület előtti járda felújításával, illetve cseréjével kapcsolatos tevékenységet foglaltak magukban.

Az előbbieken túlmenően a munkálatok során a helyi védelem alatt álló igazságügyi palota belső udvara is megújult, ahol szintén sor kerül az optimális vízelvezetéssel kapcsolatos feladatok kivitelezésére, és világítás kiépítésére.

Az épület terveit Hubner Jenő készítette, aki a késői eklektika képviselője volt. A Magyar Királyi Törvényszék építését 1911-ben kezdtek el Chressel es Gaál brassói építőmesterek 520.000 koronáért. 1912-ben készült el a ma is álló törvényszéki épület, homlokzatán a Praetor a törvény őre, valamint Justitia az igazság megtestesítőjének szobrával.

A munkálatok leglátványosabb eleme az volt, amikor a leromlott állapotú, százéves kort megélt szobrok leemelésére került sor. A szobrokat a felújításban közreműködő szobrász-mesterek alkották újra.

A felújítási munkálatok az Országos Bírósági Hivatal által nyújtott forrásból, közel 380 millió forintból valósultak meg.

Bár a szerződés szerinti teljesítési határidő 2024. január volt, a kivitelezési munkálatok 2023. október végére befejeződtek, ennek köszönhetően a műszaki átadás 2023. november 2-án kezdetét is vette, amire 30 nap áll rendelkezésre.

A törvényszék épületének múltját megörökítő képekben, illetve képeslapokban a Hungaricana oldalán az alábbi linkre kattintva gyönyörködhetnek:

https://gallery.hungaricana.hu/hu/search/results/?list=eyJxdWVyeSI6ICJiYWxhc3NhZ3lhcm1hdCB0XHUwMGY2cnZcdTAwZTlueXN6XHUwMGU5ayJ9&per_page=20&fbclid=IwAR0AsfdLtCfHUNZU39qqylJgTiwDgKcwM9_Uxcp6gmDo9aHzWLdTtJ6ER6c