Megújul Balassagyarmati Törvényszék épülete

A várhatóan 2023 decemberéig tartó munkálatok során megújul a törvényszéki palota homlokzata, illetve megoldódnak az épület nedvesedésével kapcsolatos problémák is.

A nyilvános közbeszerzési eljárás lezárását, majd az szeptemberi szerződéskötést követően 2022. október 13. megkezdődtek a Balassagyarmati Törvényszék épületének felújítási munkálatai, amelyet a szécsényi székhelyű Lak-Ép-Ker 1998 Kft. fog lebonyolítani.

A felújítás a Balassagyarmati Törvényszék homlokzatának javításával, homlokzatfestéssel, a terméskő lábazat felújításával, a szobrok cseréjével és a főpárkányok kőfelületeinek tisztításával és impregnálásával, továbbá az alagsor vizesedésének megszüntetésével és az épület előtti járda felújításával, illetve cseréjével kapcsolatos munkálatok elvégzésére terjed ki.

A várhatóan 2023 decemberéig tartó munkálatok során a helyi védelem alatt álló igazságügyi palota belső udvara is megújul, ahol szintén sor kerül az optimális csapadékvízelvezetés kivitelezésére.

Az épület terveit Hubner Jenő készítette, aki a késői eklektika képviselője volt. A Magyar Királyi Törvényszék építését 1911-ben kezdtek el Chressel és Gaál brassói építőmesterek 520.000 koronáért. 1912-ben készült el a ma is álló törvényszéki épület, homlokzatán a Praetor a törvény őre, valamint Justitia az igazság megtestesítőjének szobrával.

Az eredeti szobrok is érintettek a felújításban tekintettel arra, hogy az elmúlt több mint száz év során állapotuk leromlott, amely miatt indokolttá vált a cseréjük. A szobrok leemelésére az elmúlt napokban sor került, azokról a felújítás során közreműködő szobrász-mesterek fognak mintát venni, hogy újra alkossák őket.

A felújítási munkálatok közel 380 millió forintból valósulnak meg.