Megszűnik a perkapu!

A cégtörvény módosításának következtében a gazdálkodó szervezeteknek - a cégeknek és egyéb szervezeteknek - kötelező az elektronikus elérhetőségüket bejelenteni a Rendelkezési Nyilvántartásba vagy közhiteles nyilvántartásokba. Ezáltal a cégekkel való kommunikáció teljes mértékben megváltozik, a hivatalok és intézmények már Cégkapu-címükön is elérhetik a cégeket.

A nyilvántartás elsődleges célja olyan biztonságos kézbesítési cím rögzítése, amelyen a hatóságokkal a kapcsolattartás vagy egyéb elektronikus ügyintézés biztosított, mivel a cégkapu-címre érkezett email küldeményekről vélelmezett, hogy azt hivatalosan kézbesítették és megkezdődnek a határidők.

2017. július 1. napjától a gazdálkodó szervezetek számára kötelező a Cégkapu regisztráció, 2018. január 1. napjától a gazdálkodó szervezetek számára kötelező a Cégkapu használata.

Az e-ügyintézési törvény szerint 2018. január 1-től a perkapu megszűnik. 2017. december 1-től a cégkapu-regisztrációra jogosult kérheti, hogy egy perkapu fiók - az adott perkapu megbízott jóváhagyásával - a cégkapuba integrálódjon.

Az ügyfél rendelkezéseinek és meghatalmazásainak nyilvántartása, adatszolgáltatás a csatlakozott szervezetek, szakrendszerek részére a Rendelkezési Nyilvántartáson keresztül történik.

Fentiekről a csatolt PowerPoint bemutatóban egy általános tájékoztató vázlat olvasható.

                                                                               Balassagyarmati Törvényszék

CsatolmányMéret
849.4 KB